Achtergrondrapport stroombanen hellend gebied

In het najaar van 2017 hebben de gezamenlijke overheden in het gebied Vallei en Veluwe een Regionaal Manifest Ruimtelijke Adaptatie opgesteld. Een voordeel van de gezamenlijke aanpak van het Manifest is dat een deel van de oplossing voor klimaatverandering in het regionale schaalniveau gevonden wordt. Een van de speerpunten van het Manifest is het opstellen […]

Wateroverlast: wie bel ik?

Deze extreem natte winter leidt tot veel telefoontjes van inwoners naar onze gemeentes en het waterschap over water in kelders en kruipruimtes. Dit roept de vraag op naar duidelijke communicatie naar inwoners over wateroverlast. Onderstaand schema wordt bijvoorbeeld gebruikt door  Waterschap Vallei en Veluwe in haar social media berichten. Ter inspiratie, en ook vrij te […]

Toolkit basiscommunicatie

De toolkit basiscommunicatie wateroverlast, overstroming, hitte en droogte – die wij eerder dit jaar uitbrachten in samenwerking met Stichting CAS, Waterklaar en Overstroomik.nl – is nu uitgebreid met socials en visualisaties!

Grondwater introductie

Deze pagina geeft informatie over het grondwatersysteem van de Veluwe. Het doel van de gepresenteerde informatie is om inzicht te geven in de gevolgen van de klimaatsverandering op het grondwatersysteem en welke maatregelen mogelijk zijn om hier mee om te gaan.

Communicatie toolbox

De communicatie toolbox wil de samenwerking tussen de afdelingen communicatie van de partners van het manifest bevorderen. Door kennis, maar ook communicatie-middelen met elkaar te delen, kunnen we efficiënter, eenvoudiger en sneller communiceren met inwoners. 

Klimaatadaptief bouwen

Het veranderende klimaat geeft uitdagingen op alle vlakken. Flinke regenbuien zorgen voor wateroverlast, soms binnen korte tijd gevolgd door de negatieve effecten van langdurige droogte en hitte. Met slimme aanpassingen in onze Manifestregio aan onze gebouwen en de directe omgeving daarvan, wordt overlast in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen. Klimaatadaptief bouwen dus. In het Manifest gebied gebeurt er van alles rondom klimaatadaptief bouwen. Graag delen we op deze pagina de informatie en rapporten die beschikbaar zijn.

Waternetwerk Veluwe

Het Waternetwerk Veluwe is een initiatief vanuit de
Manifestregio Vallei & Veluwe rondom droogte en verdroging van de Veluwe. Het traject legt de focus op kennisdelen, leren samenwerken als één overheid, het aankaarten van onbekende onderdelen en het aanjagen van beweging. De gehanteerde aanpak voor dit traject kenmerkt zich door concrete cases en vraagstukken van partners bij de kop te pakken, wat vorig jaar tot een succesvol jaar heeft geleid.

Verslag bijeenkomst (Drink)waterbesparing Waternetwerk Veluwe

Lees het verslag over de bijeenkomst die ging over drinkwaterbesparing in het algemeen en drinkwater in het bijzonder met focus op de hele Veluwe. Op de werkconferentie van het Manifest/Waternetwerk Veluwe december 2022 kwam als speerpunt (drink)waterbesparing naar boven. Er is een breed bestuurlijke en ambtelijk gevoelde urgentie om als Manifestpartners samen meer energie te zetten op (drink)waterbesparing: wat bedoelen we, wat doen we al en wat kan sneller/verstandiger. De kamerbrief Water- en Bodem Sturend draagt daar ook aan bij. Daarin staat 25% drinkwaterbesparing als ambitie genoemd zowel voor huishoudens als bedrijven.

Kaart Natuurlijk Basissysteem

Deze brochure met de Kaart Natuurlijk Basissysteem kan je naast je ruimtelijke plannen leggen en geeft goed inzicht in de keuzes en mogelijke knelpunten. Deze kaart is bedoeld voor beleidsadviseurs bij gemeenten provincie en waterschap die zich bezighouden met o.a. RO, duurzaamheid, klimaat, water, bodem en ondergrond.

Webinars 2021/2022 terugkijken + info

Webinar gemist? Kijk hem dan op deze pagina terug of lees de bijbehorende stukken. Ons motto vanuit het Manifest is Regionaal delen = Lokaal doen. In het kader hiervan organiseren we vanuit het RAP diverse webinars. Ook onze Manifest partners organiseren webinars. Deze informatie en kennisuitwisseling willen we niet verloren laten gaan. Daarom delen we op deze pagina graag de webinars die er zijn geweest: