toolbox

Toolkit basiscommunicatie

De toolkit basiscommunicatie wateroverlast, overstroming, hitte en droogte – die wij eerder dit jaar uitbrachten in samenwerking met Stichting CASWaterklaar en Overstroomik.nl – is nu uitgebreid met socials en visualisaties!

In de toolkit waren al allerlei materialen te vinden die helpen om inwoners bewust te maken van mogelijke gevolgen van klimaatverandering. Gemeenten, waterschappen, provincies en veiligheidsregio’s kunnen de toolkit bijvoorbeeld gebruiken om inwoners te stimuleren aan de slag te gaan met klimaatadaptatie door hun tuin te vergroenen. En nu dus ook aan de hand van social media posts!

Op de pagina vind je verschillende socials met visualisaties over actualiteiten die te maken hebben met hitte, droogte, bewust omgaan met water, wateroverlast en overstroming. Deze kun je vrij gebruiken in je communicatie richting inwoners. De socials zijn verdeeld in verschillende onderwerpen:

  • Zuinig/bewust omgaan met drinkwater algemeen
  • Bewust omgaan met drinkwater tijdens droogte
  • Bereid je voor op droogte en hitte
  • Hitte-alarm: zorg voor jezelf en voor elkaar
  • Verminder wateroverlast
  • Bereid je voor op wateroverlast
  • Bereid je voor op een overstroming

Op de toolkitpagina staan daarnaast allerlei tips en advies over hoe je het beste met negatieve reacties op sociale media kunt omgaan.

Benieuwd geworden? Je vindt de socials en visualisaties nu hier.

De Toolkit: basiscommunicatie wateroverlast, overstroming, hitte en droogte

Wil je een actie organiseren om inwoners bewust te maken van mogelijke gevolgen van klimaatverandering? Of wil je ze stimuleren om aan de slag te gaan met klimaatadaptatie, bijvoorbeeld door hun tuin te vergroenen? Dan kan deze toolkit je helpen om van je actie een succes te maken.

De toolkit is in de eerste plaats bedoeld voor gemeenten, maar kan ook handig zijn voor bijvoorbeeld waterschappen, provincies en veiligheidsregio’s. Hieronder zie je waar de toolkit uit bestaat en kun je doorklikken naar de verschillende onderdelen.

Deze toolkit (versie 1) is in ontwikkeling en wordt regelmatig geüpdatet. Zo zorgen we ervoor dat de teksten en linkjes steeds actueel blijven. Stichting CAS heeft de toolkit samengesteld in samenwerking met Ons WaterWaterklaar en Overstroomik.nl. Heb je suggesties voor aanvullingen of verbeteringen? Laat het ons weten via het contactformulier.


Bereid je actie voor

Bereid je actie voor


Klimaatadaptatie op eigen website

Klimaatadaptatie op eigen website


Handleidingen voor organiseren acties

Handleidingen voor organiseren acties


Socials en visualisaties

Socials en visualisatiesOverzicht van campagnes

Overzicht van bestaande campagnesOverzicht van tools

Overzicht van toolsInspiratie uit de praktijk

Inspiratie uit de praktijk


Community Communicatie van Samen Klimaatbestendig

Ben je communicatiemedewerker of -adviseur van een gemeente en wil je samen met andere communicatieprofessionals kennis uitwisselen en content delen op het gebied van communicatie over klimaatadaptatie? Dan kun je je aansluiten bij de Community Communicatie van Samen Klimaatbestendig. Stuur daarvoor een mailtje naar Nadia van den Berg: nadia@samenklimaatbestendig.nl.

Hulp NME-centrum

Kom je er met deze toolkit niet helemaal uit of wil je liever persoonlijke hulp? Dan kun je ook hulp krijgen van een NME-centrum, een lokale organisatie voor natuur- en duurzaamheidseducatie. De medewerkers daar weten hoe je inwoners kunt betrekken bij onderwerpen zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en waterbeheer.