Op 3 oktober kwamen in Apeldoorn bijna 40 betrokken ambtenaren en bestuurders van waterschappen, gemeenten, provincies, Vitens en de Omgevingsdienst samen voor de Wateroploop. Het doel was om zonder standpunten kennis te delen over de complexe waterbalans op de Veluwe. Er werd ingezoomd op thema’s als droogte, verdamping, en grondwateroverlast, met vier inhoudelijke sessies waarin actuele cases werden besproken, zoals grondwateronttrekkingen in Putten, verdamping door bossen, drinkwaterbesparing, en grootschalige grondwateraanvulling.

Belangrijk was de constatering dat samenwerken cruciaal is om gezamenlijke stappen te zetten. De case Putten toonde aan hoe ingewikkeld het kan zijn om inzicht in grondwateronttrekkingen te krijgen, mede door regelgeving zoals de AVG. Bij verdamping blijft er nog veel onduidelijkheid, vooral over de impact van bosbeheer op de waterbalans. Ook grootschalige grondwateraanvullingen, zoals de verkenning op de Noord-Veluwe, vragen om brede samenwerking zonder te snel conclusies te trekken.

De Wateroploop bood waardevolle inzichten en benadrukte het belang van samenwerking in de regio. Dit wordt voortgezet tijdens de Klimaattop op 6 december, waar nieuwe acties worden besproken.
Lees hier het hele impressieverslag.

Bekijk hier de presentaties: