Utrechtse schoolpleinen groen & blauw

Graag wijzen wij jullie op de subsidie die beschikbaar is gesteld door de provincie Utrecht. De subsidie kan alleen worden verstrekt aan rechtspersonen.

Groene, gezonde en klimaatbestendige steden en dorpen

Wilt u de leefomgeving in steden en dorpen groener, gezonder en klimaatbestendiger maken? Vraag dan subsidie aan. Met deze subsidieregeling stimuleert de provincie Utrecht initiatieven op verschillende schaalniveaus en in verschillende fasen: van voorbereiding tot uitvoering van werkzaamheden.

Webinar subsidie groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven

Op 2 april opent de subsidieregeling voor groene, gezonde en klimaatbestendige steden en dorpen. Denk jij erover om subsidie aan te vragen voor jouw initiatief? Meld je dan aan voor het webinar over de subsidieregeling op 15 maart of 2 april! Cerian van Gestel en Dieke Verkruijssen van de provincie Utrecht vertellen je meer over de regeling en geven je handige tips voor de aanvraag. En natuurlijk is er gelegenheid om je vragen te stellen.

Wateroverlast: wie bel ik?

Deze extreem natte winter leidt tot veel telefoontjes van inwoners naar onze gemeentes en het waterschap over water in kelders en kruipruimtes. Dit roept de vraag op naar duidelijke communicatie naar inwoners over wateroverlast. Onderstaand schema wordt bijvoorbeeld gebruikt door  Waterschap Vallei en Veluwe in haar social media berichten. Ter inspiratie, en ook vrij te […]

Klimaat stresstest voor inwoners

Leuk om te delen via de kanalen van je gemeente (stuur dit door naar jouw communicatieafdeling). Doe de klimaat-stresstest voor jouw woonadres via de NOS.Hoe klimaatbestendig woon jij? Check het hier.

Toolkit basiscommunicatie

De toolkit basiscommunicatie wateroverlast, overstroming, hitte en droogte – die wij eerder dit jaar uitbrachten in samenwerking met Stichting CAS, Waterklaar en Overstroomik.nl – is nu uitgebreid met socials en visualisaties!

Communicatie toolbox

De communicatie toolbox wil de samenwerking tussen de afdelingen communicatie van de partners van het manifest bevorderen. Door kennis, maar ook communicatie-middelen met elkaar te delen, kunnen we efficiënter, eenvoudiger en sneller communiceren met inwoners. 

Klimaatadaptief bouwen

Het veranderende klimaat geeft uitdagingen op alle vlakken. Flinke regenbuien zorgen voor wateroverlast, soms binnen korte tijd gevolgd door de negatieve effecten van langdurige droogte en hitte. Met slimme aanpassingen in onze Manifestregio aan onze gebouwen en de directe omgeving daarvan, wordt overlast in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen. Klimaatadaptief bouwen dus. In het Manifest gebied gebeurt er van alles rondom klimaatadaptief bouwen. Graag delen we op deze pagina de informatie en rapporten die beschikbaar zijn.

Voortgangsrapportage 2022-2023 nu beschikbaar!

Sinds het opstellen van het Regionaal Adaptatie Plan in 2020 maken we elk jaar de balans op. In deze derde voortgangsrapportage blikken we terug op de periode zomer 2022 – zomer 2023. Welke regionale klimaatvraagstukken zijn aangejaagd, gefaciliteerd, geagendeerd en welke kennis is gedeeld?

Wonen, werken en recreëren

Klimaatverandering heeft impact op de natuur; niet alleen in de natuurgebieden maar ook in landelijk gebied en steden. Daarnaast heeft het impact op de toerisme- en recreatiesector.