‘Laten we voorkomen dat als er een (drink) watertekort is we elkaar aankijken en denken: hoe hebben we dit nu kunnen laten gebeuren’ aldus wethouder René Windhouwer (gem. Nijkerk)
Harderwijk, 6 december 2024
Vandaag vond de inspirerende Klimaattop Vallei & Veluwe Klimaatbestendig plaats in het Bouwinfra Park in Harderwijk. Met als thema “Pak de handschoen op” kwamen beleidsmakers, burgemeesters, bestuurders, experts en betrokkenen uit de regio samen om concrete stappen te zetten richting een klimaatbestendigere toekomst.
Met ruim 180 deelnemers bood de klimaattop een gevarieerd programma dat begon met een plenaire sessie. Burgemeester Jeroen Joon van Harderwijk en Dijkgraaf Marijn Ornstein benadrukten de kracht van samenwerking tussen gemeenten, waterschappen en het Rijk om de grote uitdagingen van klimaatverandering in acties om te zetten. Harwil de Jonge directeur van Heijmans Vastgoed gaf aan hoe belangrijk de samenwerking is tussen overheid, financiers, ketenpartijen en n leveranciers als het gaat om het (ver)bouwen van waterzuinige wijken. Hij riep op om nu te beginnen. Met daarbij het besef dat alles wat we nu bouwen wel 75 tot 100 jaar staat. In dat licht zijn de eisen die we nu stellen echt (te!) minimaal.
Winnaar Gouden Druppel 2024: Meet je leefomgeving door middelbare scholieren
Bijzondere aandacht ging uit naar de Gouden Druppel-wisselbokaal, die dit jaar werd toegekend aan het project ‘Meet je leefomgeving’een project voor middelbare scholieren. Informaticadocent Steven Boonstoppel, docent op het Ichthus College in Veenendaal nam trots de prijs in ontvangst. Boonstoppel past zelfontworpen sensorkastjes toe tijdens zijn lessen om de leefomgeving te meten op allerlei manieren. Zo leren scholieren alles over metingen uitvoeren, omgaan met data en het analyseren van verkregen data, allemaal in hun eigen omgeving. Denk hierbij aan het meten van temperatuur, CO2-uitstoot en luchtvochtigheid. Een mooie win-win in dit project is de samenwerking met het waterschap en de gemeente en het feit dat dit nu op veel meer scholen gedaan gaat worden.
Handtekening onder nieuw regionaal initiatief: Biobased Bouwen Regio Stedendriehoek
Daarnaast werden vijf ambitieuze actie’s gepresenteerd, waaronder het regionale initiatief Biobased Bouwen in de regio Stedendriehoek. Deze bestuurlijke deal, ondertekend door diverse partners, markeert een nieuwe stap in duurzaam bouwen met regionale grondstoffen. Een van de voorbeelden om als keten – van opdrachtgever tot boer, ambities uit te spreken en afspraken te gaan maken.
Daarnaast was deze Klimaattop het startschot voor de acties ‘’geen druppel water het riool in’’, het stimuleren van minder watergebruik door industrie en samen aan de slag met waterzuinige wijken en aanpak van hitte. Tijdens inspirerende deelsessies werkten deelnemers aan thema’s als waterzuinige wijken, hittebestendigheid, en klimaatrisico’s voor bewoners en bedrijven.
Samen naar de toekomst
Bestuurder Aukje Treep sloot de ochtend af met een krachtige oproep om de aangekondigde acties gezamenlijk op te pakken. “Vandaag hebben we niet alleen plannen gemaakt, maar ook een commitment uitgesproken om weer belangrijke stappen te zetten in onze regio. Het is aan ons allen nu om de handschoen op te pakken,” aldus Treep.
De klimaattop 2024 onderstreepte het belang van samenwerking en daadkracht om de klimaatuitdagingen van onze tijd aan te gaan. Volgend jaar vindt de top plaats op 5 december 2025, wederom een belangrijke stap in het klimaatbestendig maken van de regio.
Bekijk hier de presentaties uit de deelsessies:
Drinkwaterbesparing: Bouwtafel Waterzuinige wijken
Werken aan Veiligheid & veerkracht
Aanpak Klimaatbestendige, groene en gezonde wijken: #hoebeginnen?
Klimaatrisico’s bespreken met bewoners en bedrijven
Visie 2120: doorvertaling Zuidelijke IJsselvallei en Wageningen