Een workshop waar recreatie in 2120 centraal staat. Bestaat het weekend nog? En door de weeks? En hebben we nog een zomervakantie. Of kiest ieder zijn eigen rooster en ritme? Krijgen we meer of minder vrije tijd? 

‘Door de Klimaatverandering krijgen we hier het klimaat van Bordeaux. In de zomer wordt het warmer.’ 

Hoeveel reizen we over 100 jaar? En wat doen we in real life en wat online?

Leven er ook mensen volledig in de Metaverse? Allways conneted to everything. Of kiezen we bewust voor af en toe een periode offline? Even rust, offgrid. Is er een tweedeling van Slow life en fast live people (net als slow food versus was food)?  En heeft de Acquited reality, een mix van real life en Virtual reality een vlucht genomen? (Pokemons vangen en Geocatching waren de voorlopers hiervan). En hoe reizen we dan? Zonder uitstoot en razendsnel? Of is er toch nog een CO2 tax? Misschien kunnen we zweven of teleporteren en doen tijd en ruimte er niet meer toe. Is een weekje Venus dan een optie?

Allemaal vragen die zijn verwerkt in deze workshop recreatie om te komen tot inzichten die in de kaart VV 2120 verwerkt kunnen worden.


Omdat er vele soorten recreanten zijn (die de deelnemers aan het atelier niet allemaal vertegenwoordigen) maken we in de eerste werksessie gebruik van de indeling in 7 belevingswerelden/leisureprofielen van het BSR model (CVO 2013). Elke belevingswereld werd uitgewerkt in een van de groepen aan de hand van enkele vragen over de recreatiebehoefte van de doelgroep.

Zoals bijvoorbeeld uit de Leisure Leefstijl de groep Gezellig lime. Deze houdt net als geel ook van gezelligheid en sportiviteit, maar het mag allemaal een tikkeltje rustiger en het hoeft ook allemaal niet zo lang. Het gezin is belangrijk. Vakantie is voor de lime gasten lekker vrij zijn, genieten van rust en ontspanning, even weg van de dagelijkse verplichtingen en dan gezellig met het gezin iets leuks doen: fietsen, bbq-en, een spelletje spelen. Een bungalowpark of camping in Nederland geeft een echt vakantiegevoel, maar vaak moet de gezellige lime groep wel een beetje op de kosten letten.

Een doorkijkje dan naar een reguliere woensdagavond op de VV in 2120 van deze doelgroep: tot 22:00 uur gaat gezellig lime naar bootcamp, schildercursus, yoga en samen met de kinderen helpen ze bij de paddentrek (natuurbewustwording). Activiteiten zijn georganiseerd maar avontuurlijk en richten zich op speels en samen. 

Op een zaterdag op de VV in 2120: richt de recreatie zich op het eigen gezin, samen met andere gezinnen en/of verenigingen. In 2120 is de samenleving multicultureel en vraagt dat om een netwerk van BBQ en picknickplekken op de Veluwe. De flanken van de Vallei en Veluwe worden daar ook voor gebruikt waarbij verbrede boeren BBB aanbieden (boer (beleving) + bier (0%) + bbq (vegetarische). Gezellig Lime gaat graag naar een beeldentuin, openlucht museum, bezoekerscentrum en natuurspeeltuin. Allemaal activiteiten die er ook over 100 jaar dus nog zullen zijn. 

Lees hier het hele verslag met de 7 leefstijlen en toekomstbeelden.


Een mooi inzicht uitgelicht de workshop:
Door de Klimaatverandering krijgen we hier het klimaat van Bordeaux. 
In de zomer wordt het warmer. Dan is er meer behoefte aan verkoeling en zwemmogelijkheden. Waterretentiegebieden, nieuwe meren, brede, groene beekdalen en een groenblauwe dooradering van de stad zorgen daarvoor. Maar als je echt naar het strand wilt is de Costa del Veluwe, de Randmerenkust ook een goede optie! De rivieren hebben veel ruimte gekregen met langs de rivieren ook ruimte voor recreatie. In de rivierkommen waterbuffers in de vorm van meren, de Lacs en daarnaast moerasbossen. De IJsselvallei is een waterrijke Veluwe met brede beken waarop je kunt raften.