Een van de hoofdthema’s in de verkiezingscampagne vorig jaar was bestaanszekerheid. Inkomen, betaalbare woningen, toegang tot onderwijs en zorg kregen veel politieke aandacht. Op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en water zien we hier echter nog niet veel van terug. En dat terwijl de toenemende ruimtelijke druk, klimaatverandering en waterproblematiek nauw samenhangen metbestaanszekerheid, nu en op de lange termijn.

In het themanummer Wateruitdagingen in de gebouwde omgeving richt zich op de water (governance) uitdagingen in gebouwd gebied, nadat het vorige nummer over water en bodem sturend vooral het buitengebied heeft behandeld. De uitdagingen in degebouwde omgeving worden steeds vaker herkend en beginnen impact te krijgen. In steden, dorpen, wijken heeft de mens ingegrepen in de natuurlijke omgeving. En nu stelt de natuur ons voor uitdagingen.

Het gaat bijvoorbeeld om klimaatadaptatie om weerbaarder te worden tegen weersextremen (te warm, te droog, te nat), keuzes maken voor de waterketen (drinkwaterriolering- afvalwater), ruimtelijke ontwikkelingen en sociaaleconomische vraagstukken. Ze spelen op verschillende schaalniveaus, van woning tot wijk tot regionaal of zelfs landelijk niveau. In dit themanummer besteden we aandacht aan de uitdagingen waarwaterbestuurders en -professionals mee te maken krijgen als ze de wateropgaven in de gebouwde omgeving aan willen pakken. Hoe doen we dat in Nederland? En kan dat op een verstandige en rechtvaardige manier?