Water is niet altijd op het juiste moment op de juiste plek aanwezig om het te kunnen gebruiken. In ons natte Nederland hebben we regelmatig een overschot, maar steeds vaker is er ook een tekort aan water. De watervraag en waterbeschikbaarheid zijn niet altijd in evenwicht.
Hieruit ontstonden beelden voor de stad van de toekomst, waar drinkwater alleen wordt gebruikt om te drinken, en ook beelden over vormen van landgebruik die goed aansluiten bij het bodem- en watersysteem. Daardoor is minder water nodig en krijgen beken en rivieren meer ruimte. Deze beelden roepen de vraag op hoe de waterbalans van de toekomst eruitziet.
De manier waarop we vandaag de dag omgaan met waterbeheer en ruimtelijke ordening, loopt tegen grenzen aan. De gevolgen van klimaatverandering worden zichtbaarder: nu al krijgen we vaker te maken met zowel wateroverlast als droogte. Daarnaast is de vraag hoe we Nederland in de toekomst van voldoende drinkwater blijven voorzien. Ons watersysteem kan de gevolgen van klimaatverandering niet goed opvangen. Er is dus maar één oplossing: we zullen anders om moeten gaan met ons water en land. Daarom heeft Vallei en Veluwe Klimaatbestendig in 2023 in samenwerking met de WUR gewerkt aan een toekomstbeeld ‘Vallei en Veluwe in 2120’. Daarin hebben we honderd jaar vooruitgekeken, waarbij we water en bodem leidend lieten zijn in de ruimtelijke ontwikkelingen.
In deze brochure laten we de belangrijkste waterstromen van de regio Vallei en Veluwe zien en tonen we aan hoe deze waterstromen veranderen in de toekomst. Het in beeld brengen van deze waterstromen helpt bij het gesprek over het maken van keuzes in ons waterbeheer. Daarom is de waterbalans van de toekomst uitgewerkt voor enkele scenario’s en tijdsperiodes, zodat duidelijk wordt hoe we de waterbalans kunnen beïnvloeden.