In Gelderland worden de komende jaren veel woningen gebouwd. We willen dat deze woningen in een omgeving staan die aantrekkelijk, veilig en gezond is. We bouwen de woningen voor de komende 30, 50 jaar of langer wetende dat de weersomstandigheden steeds extremer worden. Om in de toekomst te kunnen wonen in een aantrekkelijke, veilige buurt met een sterk gemeenschapsgevoel, is het noodzakelijk om nu na te denken hoe we de omgeving inrichten.
Dat betekent:
- ruimte bieden aan water als zich enorme piekbuien voordoen.
- ervoor zorgen dat woningen en de leefomgeving niet te heet wordt als er een hittegolf is.
- niet alleen maar baksteen en beton maar ook groen en natuur.
- ruimte om te sporten, bewegen en recreëren.
Zo zorgen we niet alleen voor voldoende woningen, maar ook voor woningen in een omgeving waarin we graag willen blijven wonen. Dus bouwen we niet alleen veel en snel, maar ook ‘klimaatadaptief’.
Maar wat is eigenlijk ‘klimaatadaptief bouwen’? Gemeenten, waterschappen en de provincie hebben in Gelderland de handen ineen geslagen om dit concreet te maken. Met elkaar hebben zij het Kader leefbare verstedelijking opgesteld. Daarin staan duidelijke standaarden over hoe we onze woningen, buurten en wijken in dorpen en steden ook in de toekomst leefbaar, gezond en aantrekkelijk kunnen houden. Deze standaarden gaan over thema’s als wateroverlast, hitte, droogte, biodiversiteit en ruimte voor bewegen, elkaar ontmoeten en sporten. Gelderland staat hierin niet alleen.
Klimaatadaptief bouwen is opgenomen in de provinciale omgevingsverordening van de provincies Noord- en Zuid-Holland en ook in Gelderland. Banken, verzekeraars en investeerders komen ook steeds meer in beweging om klimaatrisico’s financieel af te wegen mede ingegeven door Europese regelgeving. Gemeenten ontwikkelen zelf initiatieven om klimaatadaptief bouwen te stimuleren. De gemeenten Ede hanteert een natuurpuntensysteem. De gemeente Apeldoorn heeft het zogenaamde NIKA beleid (NatuurInclusief en KlimaatAdaptief) ontwikkeld. De gemeente Arnhem verplicht klimaatadaptief- en natuurinclusief bouwen via een puntensysteem. De trein rijdt en wie er niet op springt, blijft achter.
Willen we in 2050 een klimaatadaptieve woningvoorraad, dan moeten we hier vanaf nú, in 2025, aandacht aan besteden en keuzes over maken. Het Kader leefbare verstedelijking laat zien welke thema’s relevant zijn en dat keuzes nodig zijn. Dat kan soms ook spannend of lastig zijn.