Provincie Utrecht organiseert op 17 mei een online sessie hittestress: Wat is een aangename koele plek in de wijk?

28 april 2021

Ben je betrokken bij klimaatadaptatie in de provincie Utrecht? Doe mee op 17 mei met de online sessie over hittestress en verdiep en deel je kennis over de inrichting en kwaliteit van koelteplekken in de stad.

17 mei |15.00 tot 17.00 uur |Meld je aan!
De Provincie Utrecht pakt hittestress aan, samen met jullie! Onze ambitie is: de gevolgen van hittestress voor kwetsbare mensen zoveel mogelijk beperken. Daarbij richten we ons op drie domeinen: gebied, gebouw, gezondheid. We organiseren regelmatig sessies voor professionals, om kennis uit te wisselen, ervaringen te delen en acties in gang te zetten. De sessie op 17 mei gaat over het domein ‘gebied’. Centrale vraag is: wat is een aangename koele plek in de wijk?

De Hogeschool van Amsterdam doet regelmatig onderzoek naar de hittebestendige stad, samen met onder meer gemeenten. Dit leidde in 2020 tot drie ontwerprichtlijnen:

  • op maximaal 300 meer afstand van elke woning ligt een aangename koele plek
  • looproutes liggen voor 30-40% in de schaduw
  • er is voldoende groen in de gemeente voor verdamping

Er is  echter nog weinig kennis en weinig onderzoek gedaan over de kwaliteit van een koele plek.  Daarom willen we op 17 mei met deskundigen en deelnemers hierover met elkaar in gesprek gaan. Eerst plenair, vervolgens in kleinere groepen. Tijdens de deelsessies willen we ook jullie kennis en goede voorbeelden in beeld brengen. Het doel is om ‘aangename koele plekken’ te beschrijven in de wijken van Utrechtse gemeenten. Met die beschrijving in de hand willen we een voorbeeldenboek van deze plekken maken. Daarnaast is onze inzet om deze zomer samen een aantal goede nieuwe praktijkvoorbeelden te realiseren.

Sprekers tijdens de sessie zijn onder andere Jeroen Kluck, lector aan de Hogeschool van Amsterdam en projectleider van het onderzoek De Hittebestendige Stad, Peter Mol, projectleider van het programma Groen Grijs en Gelukkig van het IVN.

Ik nodig je van harte uit om mee te doen. Aanmelden kan hier. Na een paar dagen ontvang je een bevestiging van je inschrijving.

Deel deze uitnodiging ook graag met je eigen netwerk.

PS: Wist je dat we inmiddels met de GGD en gemeenten begonnen zijn met de lokale hitteplannen? Nog niet betrokken, maar wel interesse? Laat het ons weten!

Graag tot 17 mei!

Stef Meijs

Programmamanager Klimaatadaptatie | Provincie Utrecht

www.provincie-utrecht.nl/klimaatadaptatie