Het servicepunt voor groenblauwe schoolpleinen is van start in de provincie Utrecht

12 oktober 2021

De website www.utrechtseschoolplein.nl is een feit! Scholen kunnen hier informatie vinden over het ontwikkelen van een groenblauw schoolplein, maar ook hoe zij dat kunnen aanpakken met een praktische “menukaart” en “stappenplan”.

Zo staan er hier adviezen en tips op financieel gebied. Verder kan je als school op deze website ook educatiemateriaal raadplegen en voorbeelden voor en door scholen in de provincie Utrecht.

Wat is een groenblauw schoolplein?
Een groenblauw schoolplein is een klimaatbestendige, gezonde en natuurrijke speelleeromgeving van een school. Het maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur door er buiten te spelen én te leren. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Een groenblauw schoolplein is ook een verlenging van het schoolgebouw, dit door het plein te zien als buitenlokaal en er buitenlessen te geven. Een reken, taal -of natuurles op het schoolplein is afwisselend, leerzaam en uitdagend.

Verder worden kinderen op een groenblauw schoolplein al jong bewust gemaakt van de natuur en het klimaat. De biodiversiteit wordt versterkt doordat er meer planten en bloemen zijn en er is meer plek voor vogels en insecten wat tegelijkertijd ontdekkend leren stimuleert. Ben je benieuwd waar een groenblauw schoolplein aan bijdraagt? Er zijn verschillende onderzoeken beschikbaar om na te lezen.

Samenwerking met IVN Natuureducatie: het servicepunt
In opdracht van de provincie Utrecht ondersteunt IVN Natuureducatie het servicepunt om scholen in onze provincie te stimuleren om meer groenblauwe schoolplein te ontwikkelen. Zij beantwoorden alle vragen per e-mail en telefonisch via deze website.

Bekijk hier de flyer met informatie over groenblauwe schoolpleinen.

Veel kijk- en leesplezier op www.utrechtseschoolpleinen.nl!