De Klimaateffectatlas krijgt nieuwe kaarten

15 september 2021

Maak jij al gebruik van de klimaateffectatlas voor onze regio? De atlas staat alweer 3 jaar online en wordt heel veel bekeken en gebruikt. Eind september publiceren wij 4 nieuwe kaarten.

Wil je weten welke gevolgen klimaatverandering heeft voor jouw gebied? Wil je bijvoorbeeld weten welke straten extra kwetsbaar zijn voor wateroverlast? Of wil je weten welke buurten het meest opwarmen door de toenemende hitte? Dan kun je gebruik maken van de klimaateffectatlas voor onze regio.

De atlas staat alweer 3 jaar online en wordt heel veel bekeken en gebruikt. Tijd voor een update! Kennisinstellingen krijgen steeds meer inzicht in de gevolgen van klimaatverandering, waardoor er steeds meer kaarten beschikbaar komen. Deze kaarten helpen bij het krijgen van het bewustzijn van klimaatverandering, maar helpen ook bij het opstellen van adaptatieplannen. Eind september publiceren wij 4 nieuwe kaarten, namelijk:

  • Een basiskaart natuurlijk systeem. Deze kaart toont welke klimaateffecten en adaptatiekansen elk bodem-water type mee te maken krijgt. En nieuw is dat ook voor het stedelijk gebied is een inschatting gemaakt welke ondergrond zich daar bevindt zodat klimaatadaptieve maatregelen afgestemd kunnen worden op de ondergrond.
  • Een gevoelstemperatuurkaart op buurtniveau, om inzicht te krijgen welke buurten extra heet worden. De huidige situatie wordt in beeld gebracht en de situatie in 2050 als het nog warmer is geworden.
  • Een natuurbrandkaart waar de kwetsbaarheid voor het ontstaan van een natuurbrand voor 2020 en 2050 is aangegeven.
  • Een groenkaart, waarop staat hoeveel % van de openbare en private ruimte in een buurt groen is. Deze kaart is gemaakt met satellietbeelden, waardoor het mogelijk is deze informatie te monitoren.

Werken met de atlas

Wil je meer weten over de nieuwe kaarten of leren hoe je je de atlas kunt gebruiken? Binnenkort volgt een uitnodiging voor een workshop. Meer informatie kun je krijgen bij Sandy Hofland shofland@vallei-veluwe.nl