Challenge ‘Groene iconen’

24 februari 2022

Wonen, werken, leven in een mooie groene omgeving, dat willen we allemaal wel. Ook voor planten en dieren is groen in dorp of stad belangrijk. Meer groen zorgt voor meer variatie in planten en dieren, wat goed is voor het versterken van de biodiversiteit. Een groene omgeving voorkomt ook overlast door hitte of hoosbuien waar we steeds vaker last van hebben. Planten en bomen zorgen voor schaduw en verkoeling bij hitte. Groene plekken houden beter water vast, waardoor piekbuien op straat niet tot hinder leiden. Een groene omgeving biedt dus vele voordelen én het is er fijner bewegen, ontmoeten en wonen. Binnen de regio Vallei & Eem zijn er maar liefst 3 iconen gekozen.

Veel plekken in dorpen en steden moeten en kunnen groener. Hoe doe je dat? Om dat te laten zien heeft provincie Gelderland de Challenge Groene Icoonprojecten uitgeschreven. Ze daagde gemeenten, inwoners en gemeenten uit om met initiatieven te komen om de omgeving te vergroenen. Maar liefst 32 inzendingen volgden uit 25 gemeenten. Plannen om het eigen plein, de eigen straat, bedrijventerrein of zelf de wijk te vergroenen. Ideeën die ontwikkeld zijn in goede samenwerking tussen inwoners, gemeenten en professionals.

Drie winnaars in regio Vallei & Eem
Tussen al die plannen zaten negen initiatieven die door de onafhankelijke jury (Marja van der Tas, Jelle Reumer, Tim van Hattum en Petra Lettink) verkozen zijn tot ‘groene iconen’. De jury keek naar aandacht voor biodiversiteit, klimaatadaptatie en maatschappelijke en iconische waarde van de plannen. Kan het plan inspireren, aanmoedigen, het goede voorbeeld laten zien? De winnaars uit Vallei & Veluwe zijn:

  • Water-Singel op de Ecofactorij in Apeldoorn
  • Het Groene Hart van Oosterwolde in Oosterwolde
  • De Veldhoeve in Hattem

Deze projecten ontvangen allemaal tot 100.000 euro om de plannen uit te voeren en hun iconische groene droomproject waar te maken.

Uitgelicht: De Veldhoeve Aantrekkelijk plein voor Hattem
Een volledig versteend plein met slechts een paar hazelaars? De gemeente Hattem vond dat niet passen bij de mooie locatie van Hattem tussen de IJssel en de Veluwe. Samen met inwoners en lokale ondernemers stak de gemeente de handen uit de mouwen om plein de Veldhoeve groener en levendiger te maken. Op het huidige plein kan het behoorlijk warm worden op zomerse dagen en bij hevige regenbuien is er kans op wateroverlast. Diverse maatregelen gaan dit in de toekomst voorkomen, zoals vervanging van verharding door lichtgekleurde halfverharding, afkoppeling van regenwater, aanbrengen van groen en aanleg van meerdere wadi’s. Rondom en op het plein komt aanzienlijk meer beplanting, met volop oog voor biodiversiteit. Zo komen er planten die libelles, vlinders en bijen aantrekken en besdragende heesters die aantrekkelijk zijn voor diverse vogelsoorten. Ook is het de ambitie om de daken van de omliggende gebouwen te voorzien van sedum en zonnepanelen. Bewoners hebben uitvoerig meegedacht over het ontwerp van het plein, wat heeft geleid tot veel ideeën voor ontmoeting en beweging. Zo komt er voor kinderen naast het plein bij de kinderopvang een moestuin en bieden stapstenen in de wadi’s volop spelplezier. Fijne zitbankjes, natuurlijke speelvoorzieningen en een schaakbord maken het plein een prettige ontmoetingsplek voor jong en oud. Volgens de jury laat dit project mooi zien hoe je samen met bewoners en ondernemers een versteend plein kunt transformeren tot een groene, aangename ontmoetingsplek. De betrokkenheid van de buurt blijft niet beperkt tot de planfase; de omwonenden en organisaties uit de omgeving helpen ook actief mee bij het aanplanten en onderhouden van het groen en het organiseren van diverse gezellige activiteiten op het plein. Bij de plantkeuze is rekening gehouden met variatie in beplanting en dit is nauwkeurig en uitvoerig uitgewerkt. Ook het plan voor sedum en zonnepanelen op de daken vindt de jury veelbelovend.