Webinar Gebruik Klimaateffectatlas

28 oktober 2021

Wanneer? 
28 oktober van 15:00 tot 16:30

Voor wie? 
Medewerkers van overheden binnen de manifestregio Vallei & Veluwe die meer informatie willen over de effecten van klimaatverandering in hun gebied.

Hoe?
Online via Teams

Meld u aan via deze link.

 

Programma
We beginnen de webinar met een blik terug in de tijd, waarom is de klimaateffectatlas eigenlijk gemaakt? We gaan in op het doel van de atlas en leggen uit hoe je het het beste kunt gebruiken. Vervolgens lopen we langs de vier nieuwe kaarten. We vertellen hoe de kaarten zijn gemaakt en hoe je ze kunt gebruiken. Afsluitend willen we jullie vragen welke kaartinformatie jullie nog missen in de atlas.

Vier nieuwe kaarten in de klimaateffectatlas
De kaarten in de klimaateffectatlas helpen bij het krijgen van bewustzijn van klimaatverandering, maar helpen ook bij het opstellen van adaptatieplannen. Onlangs zijn er vier nieuwe kaarten toegevoegd, namelijk:

  • Een basiskaart natuurlijk systeem. Deze kaart toont welke klimaateffecten en adaptatiekansen elk bodem-water type mee te maken krijgt. En nieuw is dat ook voor het stedelijk gebied is een inschatting gemaakt welke ondergrond zich daar bevindt zodat klimaatadaptieve maatregelen afgestemd kunnen worden op de ondergrond.
  • Een gevoelstemperatuurkaart op buurtniveau, om inzicht te krijgen welke buurten extra heet worden. De huidige situatie wordt in beeld gebracht en de situatie in 2050 als het nog warmer is geworden.
  • Een natuurbrandkaart waar de kwetsbaarheid voor het ontstaan van een natuurbrand voor 2020 en 2050 is aangegeven.
  • Een groenkaart, waarop staat hoeveel % van de openbare en private ruimte in een buurt groen is. Deze kaart is gemaakt met satellietbeelden, waardoor het mogelijk is deze informatie te monitoren

    Je kunt je aanmelden met naam, organisatie en mail-adres bij het secretariaat van het RAP.  Dit kan tot 22 oktober maar het liefst zo spoedig mogelijk zodat we hier rekening mee kunnen houden met de verdere invulling van het programma.